PhpStorm Ücretsiz Öğrenci Versiyonu Edinme ve Kurulumu

Bu Yazı Yazılım Kurulumu ve Yönetimi Dersi Sunumu için Nurettin Dönmez Tarafından Hazırlanmıştır. istediğiniz gibi alıp kopyalayıp kendi sitelerinizde yayınlayabilirsiniz. “Sizin en hayırlınız insanlara en faydalı olanınızdır”.

JetBrains’in geliştirdiği PhpStorm ve diğer kod editörleri için öğrencilik hayatınız boyunca bedava yararlanabilmeniz için yapmanız gerekenler ve windows işletim sistemi üzerine PhpStorm Kurulumu. Bu yazıda Hitit üniversitesi için bu işlemler anlatılıyor. kendi üniversitenizin mail adresi ile siz de herhangi bir ücret ödemeden tam özellikleri ile kullanabilirsiniz. tek ihtiyacınız olan edu.tr ( Türkiye için ) uzantılı mail adresi.

PHP Storm php yazılım geliştirmek için kullanılan PHP dahili fonksiyonlarının kolay bir şekilde kullanmanızı yazdığınız kodun hatalı olup olmadığını yazarken görmenizi sağlayacak normalde yıllık ücreti 200$ olan ticari ve çok gelişmiş bir uygulamadır. Bu uygulamanın öğrenci versiyonu tüm öğrenciler için ücretsiz ve sınırsızdır. Ücretsiz öğrenci versiyonunu kullanabilmeniz için tek gereken edu.tr uzantılı üniversite mail adresiniz.

Kurulum için https://www.jetbrains.com/student/ sayfasını açıyoruz. Açılan sayfada biraz aşağıda “APPLY NOW” yazan butona tıklıyoruz.

 

phpstorm-asama01

 

Bu Sayfada Doldurmanız gereken kısa bir form çıkıyor. “Name” Alanına Ad ve Soyadınızı yazıyorsunuz.” Email Adress” yazan alana üniversite mail adresinizi yazmanız gerekiyor. Başka mail adresleri kabul edilmiyor. Öğrenci mail adresiniz okulnumaranız@ogrenci.hitit.edu.tr bu bilgileri yazdıktan sonra “APPLY FOR FREE PRODUCTS” yazan butona tıklıyoruz.

phpstorm-asama02

Açılan sayfada eğer herhangi bir hata eksiklik yoksa email adresinize onay maili gönderildiğini belirten bir yazı çıkıyor.

phpstorm-asama03

Gelen maildeki mail adresinizi onaylamanız için gerekli bağlantıyı tıklamak için Hitit Üniversitesi öğrenci posta servisine giriş yapmanız gerekiyor. Bunun için ilk olarak hitit.edu.tr sitesine gidip sayfanın üstünde bulunan “öğr. e-posta” linkine tıklıyorsunuz.

phpstorm-asama04

Açılan Sayfada

kullanıcı adı : okulnumaranız@ogrenci.hitit.edu.tr

Parola : tc numaranız

Bilgilerini girip Oturum Aç Butonuna tıklıyorsunuz.

phpstorm-asama05

Bilgileri doğru bir şekilde girdiyseniz üniversite mail posta kutunuz açılıyor ve Gönderen Jetbrains olan bir mail geldiğini görüyorsunuz. ( bana 5 dakika içinde mail ulaştı ). Maili açtığınızda “Confirm Request” yazan mail adresinizi onaylayacağınız linke tıklıyorsunuz.

phpstorm-asama06

Bu aşamadan sonra hesabınızı oluşturabileceğiniz bir form geliyor ama ben bu işlemi daha önce yaptığım için bu formun ekran görüntüsünü alıp yazamıyorum ama basit İngilizce ile kolay bir şekilde doldurup ad soyad şifre bilgilerini gireceğiniz kısa bir form diye hatırlıyorum. Bu bilgiler doldurduktan sonra üye girişi yapabilirsiniz.

 

Jetbrains sitesi için üye giriş sayfasından belirttiğiniz kullanıcı adı veya mail adresiniz ve belirlediğiniz şifrenizi yazdıktan sonra “Sign In” butonuna tıklayın.

phpstorm-asama07

Bilgilerinizi doğru şekilde belirttiyseniz başarılı bir şekilde üye girişi yapacak ve hesabınızdaki lisansı görüntüleyebileceksiniz. Şimdi Lisans için kullanabileceğiniz uygulamalar listesindeki “PhpStorm” linkine tıklayın.

phpstorm-asama08

Açılan Sayfadan Download butonuna tıklayın.

phpstorm-asama09

Açılan Sayfadan Windows için Windows altındaki “Download” butonuna tıklayın yaklaşık 200 MB’lık bir dosya Bilgisayarınıza indirilecek.

phpstorm-asama10

Download butonuna bastıktan sonra PhpStorm indirdiğiniz için teşekkür eden ve kurulum dosyasının indirilmeye başlandığı sayfa geliyor. İnternet bağlantı hızınıza bağlı olarak kısa bir süre içinde indirme işlemi tamamlanacaktır.

phpstorm-asama11

İndirme işlemi tamamlandıktan sonra indirilen kurulum dosyasına tıklayarak kurulum işlemini başlatıyoruz.

phpstorm-asama12

Kurulum için Windows güvenlik duvarı güvenlik uyarısı verecektir. “Çalıştır” butonuna tıklıyoruz ve kurulum aşamasına geçiyoruz.

phpstorm-asama13

Kuruluma hoş geldiniz yazısının olduğu bu pencerede herhangi bir işlem yapmadan Next ile sonraki aşamaya geçiyoruz.

phpstorm-asama14

Açılan pencereden Kurulumun yapılacağı dizini seçebilirsiniz tavsiyem herhangi bir değişiklik yapmayın ve Next ile sonraki aşamaya geçin.

phpstorm-asama15

Açılan sayfada PhpStorm uygulaması ile çalıştırılmasını istediğiniz dosya uzantılarını seçebileceğiniz bir pencere geliyor. Dreamweaver gibi html, css, js dosyaları düzenleyebileceğiniz bir uygulama kullanmıyorsunuz hepsini seçmenizi öneririm. Daha sonra next ile sonraki aşamaya geçiyoruz.

phpstorm-asama16

Windows başlangıç Menü Klasörünü seçebileceğiniz bu aşamada herhangi bir değişiklik yapmadan “Install” butonuna basarak kurulum işlemini başlatıyoruz.

phpstorm-asama17

Kurulum işlemi başladıktan sonra dosyaların kopyalanmasına geçiliyor. Bu aşamada yapacağınız bir şey yok kopyalama işleminin tamamlanmasını bekliyorsunuz.

phpstorm-asama18

Kopyalama işlemi tamamlandıktan sonra kurulumun tamamlandığını belirten ve uygulamayı başlatabileceğiniz “Run PhpStrom” onay kutusu olan bu pencerede Finish Butonuna tıklayarak kurulumu tamamlıyoruz.

phpstorm-asama19

Daha önce bir kurulum yaptıysanız ve özelleştirdiğiniz bir editörünüz varsa bu editöre ait ayarları yükleyebileceğiniz bir pencere açılacaktır. Bu pencerede “I do not have a previous version of PhpStorm or I do not want to import my settings” yazan seçeneği seçip “OK” butonuna tıklıyoruz.

phpstorm-asama20

Daha sonra kullanım kurallarının yazıldığı ve kabul etmeden uygulamayı açamayacağınız bir onay penceresi geliyor. “Accept” yazan butona tıklayarak kurallarını kabul ettiğimizi söylüyoruz.

phpstorm-asama21

Şimdi Lisans onayı için “Activation code” seçimini işaretleyip altına Jetbrains üye sayfasındaki lisansımızı “Download activation code” linkinden bilgisayarımıza indirip lisans .txt dosyasındaki tüm verileri buraya yapıştırıyoruz.

phpstorm-asama22

Lisans onayı aşamasında bir hata yapmadıysanız PhpStorm uygulamanız ilk çalışmanız için hazır olacaktır. Bu pencereden “Create New Project” seçimine tıklıyoruz.

phpstorm-asama23

Daha sonra ilgili projemiz ne ile ilgili ise onu sol menüden seçip dosyaların bulunduğu klasörü Shift+Enter tuşu ile seçip “Create” butonuna basıyoruz.

phpstorm-asama24

Proje klasörünü seçtikten sonra dosyalar ve dizinler indexlenecektir. İndexleme işlemi tamamlandıktan sonra ilgili projedeki istediğiniz dosyayı açabilirsiniz.

phpstorm-asama25

Aşağıda gördüğünüz wordpress index.php dosyası

phpstorm-asama26